tirsdag 29. november 2016

Kan nordiska medier utmana Facebook?

Alle vet att Facebook är fantastiskt och sticker i väg med annonspengarna. (Så jag länkar inte upp det) Facebook har inga journalister och inga texter, bilder eller filmer kommer från dem. Du och jag och medier och alla andra levererar allt innehåll.

Det är i sig inget problem. Tvärtemot har FB gjort att vi kan kommunicera bättre med fler. Men nu går det åt h-e med redaktionerna. Några kommer att överleva, men god journalistik kommer att få tuffare tider. Det blir mindre granskning och dt blir mindre gemensam arena för demokratiska diskussioner.

Jag vet inte hur det är i Sverige, men här i Norge har flera mediebolag ägt Finn, som motsvarar Blocket ++? De har varit en god inkomstkälla. Men nu läggs också fler och fler av de annonserna på Facebook. Det är förståeligt för deras annonser når läsarna mycket mera effektivt.

Vad göra? Inte vet jag, men måste det inte snart komma några alternativ innan Facebook tar över all kommunikasjon? Innan de flesta journalistiska medier är slått ut.

Kan man tänka sig att de nordiska mediehusen går ihop om ett alternativt socialt medium? Att de blockerar sina artiklar för delning på Facebook? Att de som använder deras sociala medium får tillgång till deras artiklar och all den fantastiska information som är lagrad där?

Kan man inte tänka sig att där ligger en möjlighet? Eller är det redan utprövat och totalt orealistiskt?

Ingen kommentarer: