torsdag 21. mai 2009

Du ska va president

Heter en bra låt med Imperiet. Den var inte tillägnad Barack Obama, men president det skall han vara. Är det inte härligt med en president som både uttalar sig och förhoppningsvis får gjort positiva saker? Nästan varje gång George W. Bush uttalade sig, eller någon av hans kumpaner så tänkte man: Oj, oj, nu blir det ändå värre.
I dag har han tagit upp Guantanamo i ett tal. En av hans första åtgärder var ju att börja avveckla fånglägret. Men det har hänt så lite att folk har börjat tvivla på att det kommer att ske. Nu startar avvecklingen. Obama säger att Guantanamo på många sätt motverkat sitt syfte och snarare ökat än minskat nyrekryteringen av terrorister. Dessutom har systemet bevisat sin ineffektivitet då endast tre Guantanamofångar dömts under de sju år lägret funnits.

Argumentationen är god och så totalt motsatt av Bush jr. Den är insiktsfull och gör mig glad. Men Dick Cheney står på sitt.

Tidigare i veckan var nyheten från Obama att det blir nya regler før utsläpp från bilar. De skall ned med 30 procent. 13 stater har under några år førsøkt innföra strängare regler än de nationella. Men det blev stoppat av Bush-administrationen med stöd från bilindustrins lobbyister.

Är det någon mer än Cheney som längtar tillbaka till Bush-adminstrationen?

Obama har tuffare tider framför sig. Jag ær själv skeptisk till om hans krispaket inte blir att kasta pengar ut genom fönstret. Men det är befriande att få goda nyheter från USAs president.
Jag håller på att läsa hans bok från 1994, ”Dreams from my father”. Den ger ett bra innblick i en väldigt speciell personlighet - med god personlig innsikt i många sidor av samhället, inte bara i USA. Genom sina erfarenheter från många delstater, stæder och landsbygd, Indonesien och Kenya klarar att han att se världen från olika perspektiv. Heja Barack!

Ingen kommentarer: