tirsdag 9. mars 2010

Lönsam svininfluensa

Det var ju en våldsam hysteri runt svininfluensan i en symbios mellan myndigheter, media och experter som fick sina 15 minuter av berömdhet. Se min blogg från april 2009.

Polen var det enda land i Europa som inte köpte in vaccin. De har inte fler dödsfall än andra land, rapporterar danska Politiken.

Flera lokalradiokanaler rapporterar om hur många miljoner det har kostat de olika landsting att bli med. 20 miljoner här, 20 miljoner där. Det blir det fort pengar av. Som kunde användas på bättre sjukvård.

Vart tog pengarna vägen?

Glaxo Smith Kline drar in över en miljard euro på sitt vaccin i år och lika mycket nästa år. Marginalerna kan inte vara dåliga eftersom det är säljarens marknad, säger Nordeas analytiker Sami Sarkamies. Det rapporterade Hufvudstadsbladet redan i desember.

Lär vi något av detta?

2 kommentarer:

Geirmund Lykke sa...

Siden Norge er stor eier av vaksineprodusenten Glaxo Smith Kline, går landets kostnader og inntekter ironisk nok i balanse.
http://www.bt.no/nyheter/okonomi/Norge-tjener-paa-influensavaksinen-962164.html
Langt verre er det med alle de land som bare blir påført kostnadene.

Men hvem styrer over WHO?.. Tenker det blir noe vanskeligere for WHO å erklære pandemi neste gang...

Iwar Arnstad sa...

Interessant poeng med eierskapet.

Jeg husker for dårlig hva WHO sa. En pandemi ble det vel på linje med de årlige influensaene. Hovedproblemet var jo hysterien om at dette skulle være så utrolig farlig at den ble koblet sammen med svartedauden etc.

Og tilliten til WHO, men også myndigheter og forhåpentligvis en del medier går i bunn. Velfortjent.