mandag 27. april 2009

Er grisen farligere enn bilen?

Svineinfluense er noe svineri. Men… Er det riktig å la det dominere nyhetsbildet så totalt?
Hver gang noen får snusen i en sykdom som er ny, og kan komme til å spre seg, er katastrofeelskerne lykkelige. Epidemi og pandemi er elskede av de tabloide journalister som finnes i alle medier. Det samme har vi sett med Ebola, SARS, Fugleinfluensaen og Marburgvirus.
Og med god grunn. Det er stoff som leses og diskuteres. Dermed kan det sies at folk får det folk vil ha. Symbiosen med "eksperter" som havner i rampelyset funker.

Det burde være mulig å sette svineinfluensaen i et perspektiv. Tallet på døde i trafikken i verden i 2008 skal ha vært på ca. 1,2 millioner mennesker.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (heia ham) skrev nylig at nesten en million barn dør hvert år av malaria. "Vi vet det er mulig å redusere barnedødelighet fra malaria med over 90 prosent i 2015." Det ville være noe det.

Et annet problem som jeg, sant nok utrolig lite innsatt i saken, tror er betydelig mer alvorlig er antibiotikaresistente bakterier. Blant annet fordi vi bruker slik medisin litt for ofte.

Vi bør sikkert ha en viss oppmerksomhet på hva svineinfluensaen kan føre med seg. Men hvis vi var i nærheten av fornuftige ville vi være betydelig mer redde for å gi oss ut i trafikken eller jevnlig stoppe i oss medisiner.
Det tror jeg, men hva mener du?

2 kommentarer:

JSMA sa...

Ser man det ur grisens synpunkt är nog kombinationen ännu farligare - en grisbil. Sen är det slut...

Iwar sa...

Det är så sant. Grisbilen medför ca. 1000 procents dödlighet för grisarna.