mandag 13. april 2009

Du kan spise mer miljøvennlig uten økomat eller kortreist mat

Att äta ekologiskt innebär inte att du är med och räddar världen. Det är långt viktigare att du inte slänger mat. Den uttalelsen kom norsk-svenske Marit Paulsen med før påske i Dagens Nyheter.

Selv er jeg positiv til økomat og kjøper det nok mer enn majoriteten, men jeg tror Paulsen tar helt rett. På samme måte er det med kortreist mat.

Hver av oss kaster ca. 200 kilo matavfall per år. Det meste av det er mat som er blitt for gammel, men mye annet også. Vi har et slikt overflod at vi ikke bryr oss om og spise opp det vi kjøper inn, vi lager for store porsjoner og kaster, før eller siden, det vi ikke trykker i oss. Matavfall vokser raskt.

Javisst, økomat er bra, kortreist mat er kanskje enda bedre. Men best er å ikke kjøpe inn eller lage til mer mat enn vi spiser. Det burde ikke være så svårt. Jeg skal i hvert fall prøve å skjerpe meg. Kanskje du også?

På lignende vis er det med energi. Fornybare energikilder er jo på alle måter strålende. Men enda bedre er det selvsagt å bruke mindre energi. Kanskje vi kan prøve det også.

2 kommentarer:

Iwar sa...

Her er annen konstruktiv variant på temaet:
http://www.dn.se/nyheter/sverige/de-forvandlar-ratade-ravaror-till-utsokta-luncher-1.844050

Jo Bjørn sa...

Produksjon av økologisk mat bidrar til bedre samvittighet hos enkelte i den vestlige befolkning, samtidig som den totale matproduksjonen synker p.g.a. "wallpaper-dinners". For så vidt skulle vel slik øko-mat blitt skattelagt med midler øremerket for mat til sultende barn.
God samvittighet koster...