tirsdag 5. oktober 2010

Det mest välförtjänta pris någonsin?

Vi tror att vi vet otroligt mycket och att utvecklingen har gått fort. Men vi har bara börjat. Läs om det fantastiska material som Andre Geim och Konstantin Novoselov vid University of Manchester har utvecklat och som de nu fått Nobelpriset i fysik för. The Guardian skriver för övrigt att Novoselov är den yngsta nobelpristagaren sedan 1973.

Från grafit ( ja ungefär som i blyertspennor / blyanter / pencils) har de utvecklat materialet Grafen.

Grafen är det tunnaste materialet och samtidigt mycket starkt. Det leder elektricitet lika bra som koppar, men är så tunt att det nästan är helt genomskinligt. Samtidigt är det så tätt att inte ens den minsta gasatomen kan ta sig igenom.

Grafen väntas spela en stor roll i framtiden, inte minst inom elektroniken. Grafentransistorer förväntas till exempel bli mycket snabbare än dagens transistorer, vilket kan ge ännu effektivare datorer. Grafen kan också göra plaster elektriskt ledande samt värmetåliga.

Eftersom grafen både släpper igenom ljus och leder ström lämpar sig materialet till att användas i exempelvis genomskinliga pekskärmar, ljuspaneler och kanske solceller. Materialets hållfasthet kan utnyttjas i nya superstarka material som samtidigt kan bli tunna och elastiska. Satelliter, flygplan och bilar skulle i framtiden kunna byggas med hjälp av de nya materialen.

Jag har tidigare bloggat om hur fånigt jag tycker det är med alla priser och kåringar av Årets ditten och datten. Det mesta av sådant är bullshit, men här snackar vi om ett pris som är poetiskt vackert och ger enorma utvecklingsmöjligheter.

Tänk vad mycket vi ännu inte vet, och som väntar på att bli upptäckt. Hur många material som inte är utvecklade. Så många möjligheter som ligger i geologiskt och biologiskt material. Det är också en väckarklocka på att vi måste rädda det biologiska mångfaldet, om inte annat så för att kunna rädda oss själva. För varje växt som utrotas försvinner en möjlighet att det där finns t.ex. viktiga medicinska egenskaper.

Fakta om grafen har jag snott från Svenska Dagbladet.

3 kommentarer:

Tore O. Sandvik sa...

Utrolig bra pris! Utrolig hva man kan få til med noen teipbiter og en blyantspiss :-)

Slike oppdagelser endrer verden. Hadde Don Eigler, nanolegende fra IBM, til bords under Kavlimiddagen. Vi står ovenfor et teknologisk paradigmeskifte innen materialteknologien nå.

Denne lenka er også bra om todimensjonale grafén: Nobelpris - populær

Iwar Arnstad sa...

Bra link till Vetenskapsakademins motivering / begrunnelse till priset. Ser at det var der Svenska Dagbladet hade hämtat sina fakta.

Håller med om att materialutveckling är ett fascinerande område, där det har hänt mycket, men det mesta kvarstår.

Iwar Arnstad sa...

Og nå skjer det ting i Trøndelag med grafen: http://www.t-a.no/nyheter/article4790149.ece