tirsdag 1. februar 2011

Når historien skrives


I disse dager skjer noe som vil havne i historiebøkene. Historien om arabverden må trolig skrives om. Det har faktiskt allerede startet.

For en måned siden var det ikke mange som skrev annet enn president eller Egypts leder om Hosni Mubarak. Nå omtales han nesten overalt som diktator.

Mange er urolige over utviklingen i de nordafrikanske land og Midt-Østen. På børsene er de livredde for at noe skal forandres og oljeprisen går på ny til himmels. Det kortsiktige markedet bryr seg ikke om demokrati. Men på lang sikt bør markedet tjene på at deler av arabverden nå frigjør seg.

Vi vet ikke helt hva som kommer etterpå, men jeg gleder meg med endringene som har skjedd i Tunisia, som ser ut til at skje i Egypt og som jeg håper skjer i Marocco, Iran, Libya, Syria Jordania og andre land.

Det vi ser nå er et mye riktigere bilde av arabverden enn de små minoriteter av islamister som preger deler av nyhetsbildene. Arabene vil ha frihet, brød og demokrati som nesten alle andre.

Foto:giaitri59

1 kommentar:

Iwar Arnstad sa...

Även om vi nu hoppas att det blir demokrati i bl.a. Egypten så kan det ju vara ok att vara balanserad.

På tidningskrönikan på Sveriges Radio hörde jag nu att det har varit vanstyre i Egypten under Mubarak. Det är väl ändå en överdrift. Demokrati är det inte, men vanstyre har det inte heller varit. Det passar bättre på land som Nordkorea, Irak och Zimbabwe.