søndag 18. september 2011

Vilken förebild önskar DN?


Under rubriken "Farligt tal i Turkiet" kritiserar Dagens Nyheter Turkiet på ledarplats. Det är helt ok. Alla land och alla regeringar har precis som var en av oss gjort något som förtjänar kritik. Det gäller inte minst Turkiet som får kritik från Amnesty för att de använder tortyr och t.ex. inte skyddar homosexuella tillräckligt bra.

Men den rädsla som kommentaren visar för att Turkiet skall vara en förebild för vaknande demokratier runt Medelhavet är ändå märklig.

Jag tycker det är stiligt, och hoppingivande, att den turkiska premiärministern Erdogan tas väl emot på sin resa till Egypten, Libyen och Tunisien. Som utgångspunkt är det positivt att det är Turkiet som blir förebilden för dessa land. Vilket land tycker DNs ledarskribenter att det borde vara.

Det ser ut som att det är relationen med Israel som gör DN så skeptisk. ¨Varför? Israel och Turkiet har varit kompisar i många år. Men när Israel skjöt i hjäl nio turkar som var på väg med en hjälpsänding till Gaza 2009 ändrades detta snabbt. Är det Turkiets fel?

DN tar också upp att Turkiet vill ha Palestina som en FN-stat. Det skulle bara fattas, och det kommer många länder att rösta för. Det hoppas jag att Sverige också gör - och om Israels regering var klok så gjorde de detsamma. Då kunde de för en gångs skull göra något som förbättrade relationen till sina grannländer. De brukar vara experten på det motsatta.

Mycket har hänt runt Medelhavet på ett halvår. Det är en fantastisk utveckling som vi får hoppas fortsätter och det finns absolut många värre förebilder än Turkiet för dessa nya regimer.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Fast SÅ konstigt är det väl inte med DNs ledare?
Peter Wolodarski som är ledarskribent tillhör ju själv "Guds utvalda folk", så att han skulle vara opartisk i en fråga som rör Israel är kanske inte att vänta.
Han har dessutom hela tiden jobbat på tidningar tillhörande Bonnier (även de tillhörande Guds utvalda folk).
Det är också därför han skriver om " Närmandet till Iran har ackompanjerats av en överslätande inställning till mullornas misstänkta kärnvapenprogram" när Israel har hundratals kärnvapenspetsar, och vägrar tillåta inspektioner eller avtal.
Sionister tar alltid Israels sida, i allt.

Anonym sa...

Bra blogginlägg. Ännu bättre kommentar.

Anonym sa...

Samtidigt försöker skribenten antyda att attacken på Israels ambassad har med Turkiets hållning till Israel att göra. Mycket fegt men föga förvånande. Inte heller Turkiets försök till att få stopp på mördandet i Syrien har noterats av skribenten tvärtom beskyller han den turkiska regeringen för en "skamlig tystnad" angående just våldet i Syrien.

Iwar Arnstad sa...

Tack för era kommentarer. Jag tycker man skall skilja på folkslaget judar, som jag tycker är lika bra som alla andra, och politiken till staten Israel.

Det är Israels regeringar som i lång tid har uppträtt på ett sätt som gör det svårt att hålla sig med allierade.