tirsdag 1. oktober 2013

Vin og mat og stolthet


Tenk deg at store mengder folk drar rundt flere dager i strekk for å se og høre om hvordan bønder dyrker sin mark. Og for å prøvesmake på produktene fra gårdene. Høre detaljer om markenes beliggenhet, om hvordan jordsmonn, værstrekk og høyde påvirket kvaliteten på produksjonen.

Det er ikke vanlig, ikke her. Men nylig var jeg i Piemonte i Italia med en kompisgjeng. Når det er vin som produseres så er det på en måte lov å beundre bønder. Vi liker å høre hvordan gården har gått i arv og at den yngre generasjonen har hoppet av annen karriere for å ta over vinproduksjonen. Som her på gården Rizzi i Barbaresco.Det er ikke noe vi har for vane å gjøre her.

Joda, produksjonen er annerledes og det er nok ikke like hyggelig å gå inn og studere hvordan griser og kyllinger har det. Være seg i Italia eller Norge. Og det er forskjell når de produserer hele kjeden fra druer til vin og lagrer dem på beste måte.
Noen sa at vi må prise legen som hjelper oss den dagen vi virkelig behøver, men bonden skal vi takke tre ganger om dagen. Jo, det er faktisk de som produserer det vi spiser og drikker, her og i Piemonte.

Det er sannsynligvis mest hardt arbeid å være bonde, men det er flott å se dem som er stolt over det. Som min gode venn, Gunnar Alstad:


Ingen kommentarer: