tirsdag 2. mars 2010

De viktigste nyhetene kommer som notiser


Jeg har en teori om at de viktigste nyhetene kommer i notisform - et sted mellom familienytt og nedprioriterte utenriksnyheter.

Nylig skjedde det igjen. Jeg fant en bitteliten notis i avisen. "Oljeproduksjonen på norsk sokkel er nesten halvert siden 2002. Nå ber det statlige selskapet Petoro om hurtig omstilling i bransjen".

Hva er dette? Er oljeproduksjonen nesten halvert på syv-åtte år?

På nett fant jeg en eneste avis, Teknisk ukeblad, som hadde tatt inn artikkelen i litt lengre form:

Det ser altså ut til å være riktig. SSB:s tall er slik: Oljeproduksjonen har synkit ti strake år. Er det ikke dette som utgjører den store forskjellen mellom norsk økonomi og resten av verden? Kunne man tenke seg en viss politisk debatt om dette fenomen? Burde ikke bloggere og TV-debattanter stå i kø for å lufte hva dette vil føre med seg?

Åpenbart ikke.

Nå skal det sies at gassproduksjonen vokser veldig i samme periode. Men likevel - vi snakker om O L J E N.

Det er litt typisk at de virkelig store nyhetene kommer i denne form. Jeg husker andre. Bittesmå notiser om at kvaliteten på sædesceller har gått ned dramatisk. Notiser om forskere som har sagt at golfstrømmen kan stanse. Hallo! Vi snakker dramatiske nyheter.

Jeg har i det hele tatt ikke sett noen notis om den fantastiske nyheten at utslippen av det superfarlige miljøgiftet dioksin i luft er redusert til en tredjedel de siste 13 årene.

Jeg er klar over at det selvfølgelig ikke kan måle seg med nyheter som hvem som skal få det første hoppet i den nye Holmenkollenbakken, om krompen skal være med i utvalg eller ikke, de siste klesnyheter fra Melodi Grand Prix eller hva Petter Northug forteller om seg selv eller hvordan Gunde Svan kommenterer det.

Men likevel. Kanskje en halv side neste gang?

3 kommentarer:

Iwar Arnstad sa...

Men här snackar vi om nyhet med dimensioner:

http://www.dn.se/nyheter/varlden/skalvet-i-chile-forkortar-dygnet-1.1054703

JSMA sa...

Intressant iakttagelse. Man kanske ska börja följa DEN VERKLIGA världsutvecklingen på samma sätt som de allierade följde Nazitysklands planer genom att läsa smånoitser i tyska tidningar.

Vilket John Naisbitt också gjorde i Megatrender 1982.

Dags för en ny trendspaning av Mr Arnstad?

Men vem är krompen?

Iwar Arnstad sa...

Hej!
Jag visste inte att de allierade jobbade så. Kul att veta.

Naisbitt hade jag glömt av. Han var ju kung i en periode. Uppföljaren - jag tror den hette Megatrender 2000 - var också inspirerande.

Och spanarna på radions Metropol var ju en höjdare - när de var på P3 på fredagar.

Krompen er kronprins Haakon som hade sagt ja till att sitta med i ett slags dialogforum om hur man skall få fart på näringslivet. Det utlöste raseri hos oppositionen och delar av Arbeiderpartiet. Han ångrade sig därför innan de hann starta upp.