lørdag 14. august 2010

Vilse i valtester

Även om jag bor i Norge sedan 15 år har jag tänkt att rösta i svenska riksdagsvalet. Det brukar vara enkelt. Jag har varit aktiv i Centerpartiet både i Sverige och Norge.

Men jag är inte helt säker. Centerpartiet gör ett bra jobb på många områden. Andreas Carlgren är en lysande miljöminister och många av sakerna de jobbar med är viktiga. Maud Olofssons försök att förnya arbetslivet har jag stor respekt för. Men mycket av det regeringen gör gillar jag inte. Det handlar bland annat om den skandinaviska välfärdsmodellens grundstenar.

Jag tycker att den egentligen fungerar ganska bra och i alla fall bättre än andra system jag känner till. Inte på varje enkelt område, men samlat. Jag tror att kvalitet i skola och sjukvård går att utveckla i offentliga lösningar. Förut trodde jag att privata skolor skulle ge bättre kvalitet på utbildningen. Det gör den bara för de som går i de skolorna där föräldrar och ekonomiska ressurser ger de förutsättningarna, men inte för eleverna samlat.

Jag gillar tanken på att ungar från alla samhällsklasser och med alla förutsättningar går i de samma offentliga skolorna. Detta var den korta versionen.

På linande sätt tror jag det är bra för samhället att det inte är stora skillnader i vilken sjukvård folk har möjlighet att få etc.

För mig är det inget viktigt mål att sänka skatterna. Jag betalar gärna för att upprätthålla en skandinavisk välfärdsmodell, som stadigt utvecklas. Därför håller jag heller inte med om regeringens skattepolitik.

Det skulle aldrig falla mig in att proklamera att jag skall rösta på alliansen. Det är fortfarande troligt att jag röstar på Centerpartiet, men på Alliansen? Aldrig!

Vad gör en rådvill väljare då? Tar till partitesterna, valkompasserna på nätet, förstås. Nu har jag testat tre; Dagens Nyheters, Svenska Dagbladets och Aftonbladets. Resultatet är att de har pekat ut tre olika partier till mig. Det var inte så himla mycket hjälp. Vad tycker du jag skall göra?

2 kommentarer:

Håkan Larsson sa...

Iwar! Alliansen ställer inte upp i valet. Du kan lugnt rösta på Centerpartiet även i år. Grunden är stabil, men vi har mycket att lära av norska Senterpartiet. Vi får hjälpas åt med att överföra goda gröna idéer.

Elinor S sa...

Jag håller med dej! Gillar inte samarbetet med Alliansen och skulle aldrig säga att jag röstar på dem. Blir väl att man röstar på Centern även på riksdagsnivå men tvivlet finns där.