onsdag 20. april 2011

Årets beste dokumentar


Det føles som jeg ikke har hatt handen på fjernkontrollen på ti år. Huset er fyllt av unger som kjører sitt daglige multimedia-show der TV-program kombineres med lekser, facebook og et eller annet spill samtidig. Ikke sjelden med musikk til.

Og jeg er ikke så utrolig hypp på TV heller. Men jo mindre man ser på TV, desto større inntrykk kan det man ser gi.

I begynnelsen av april gikk programmet "Til evig tid" på NRK 2, den kanalen jeg liker best. Du har mulighet til å se dokumentaren her. Jeg advarer. Det tar en time, det er ingen komedi og følgaktlig brukes heller ingen innlagde skratt hver 12. sekund.

Derimot er det en film til ettertanke. Det er en kanadisk dokumentar, innspilt i Finland og dreier seg om radioaktivt avfall. Uansett hva man mener om kjernekraft og den slags, så er det en film som trekker opp de lange linjene. Vi snakker om 100 000 år.

Så lenge kommer avfallet å være livsfarlig for de som kommer i kontakt med det. Den beste løsningen, mener man i Finland som i Sverige, er å stoppe avfallet ned i det nordiske fjell. Men hva kan skje på 100 000 år? Blir det en ny istid? Blir det krig? Kan råstoffet bli så verdifullt at folk kommer til å ofre seg for å hente opp bly, eller plutonium? Og hvordan skal man meddele seg til fremtidige generasjoner? Hvilke språk snakkes det om 100 år, om 500 år, om 1000 år?

Det er en så ufattelig lang tid. Hva vil man tenke om vår generasjon?

Jeg har ikke sett noen sterkere film i år. Ønsker du å flire? Se noe annet. Ønsker du å tenke og bli klokere, se filmen:

Her kan du se programmet "Til evig tid".

Etter ulykkene i Japan 2011 er det ikke så mange som snakker varmt om kjernekraft lengre. Det vill snart gå over. Manns minne er et par uker. Her er uansett noen tidligere blogger fra meg om kjernekraft:

http://iwars-iwar.blogspot.com/2009/02/ar-det-dags-att-bygga-ut-karnkraften.html

http://iwars-iwar.blogspot.com/2009/11/det-finns-manga-argument-for-och-emot.html

torsdag 14. april 2011

50 är inte bara ett tal


Jag har lagt på mig. 50 år har jag blivit och för att vara ärlig känns det ganska overkligt. 50-åringar var en gång i tiden otroligt gamla. Perspektiven förändras.

Är dagens 50-åringar yngre än de var förr? Vi klär oss annorlunda och har väl lov att leka lite mer. Men inuti är det svårt att veta om vi är så himla annorlunda. Vad tror du?

Några kommer med vänliga bemärkningar om att de verkligen inte trodde att jag var 50 år. Det är ju snällt, men samtidigt så bekräftar det hur himla gamla 50-åringar de verkligen tycker att 50-åringar är.

Andra säger att 50 bara är ett tal. Det är 20 också, men det är ganska stor skillnad på talen.

I de latinska landen säger de inte att de är si och så många år. En vänlig kollega påpekade att de har år istället. Det är vackrare. Det blir med som årsringar i ett träd.

Hur det nu än är, tack alla för gratulationer i massor.

fredag 8. april 2011

Er du med og eier milliarder?

Nå sitter jag på Gjensidigestiftelsens generalforsamling i Bergen. Det er landets i særklasse største finansstiftelse med en verdi på ca 32 milliarder kroner. Hvis du er kunde i Gjensidige så kan du være med på å styre virksomheten.

Det er tre hovedoppgaver for stiftelsen.

1. Utøve eierskap i Gjensidige forsikring. Stiftelsen eier over 60 prosent av aksjene i Norges største skadeforsikringsselskap.

2. Gavevirksomhet. I 2010 kommer ca 140 millioner kroner å utbetales til prosjekter. Profilen er trygghet og helse. Har du et prosjekt, ikke drift, på det området så er det gode muligheter for å få støtte. Se mer på www.Gjensidigestiftelsen.no
3. Utbytte til kundene. De år Gjensidige forsikring går bra vil det bli utbetalt utbytte til kundene. I fjor var det 10 prosent av premien som kundene fikk tilbake. I år blir det enda bedre. Et sted mellom 11-12 prosent vil du få tilbakebetalt. Hvis du har bil og hus forsikret i gjensidige kan det bety ett par tusen kroner. I andre selskap ville disse pengene gå til aksjeeiere. Gjensidige eies til over 60 prosent av kundene og det er derfor du får pengene.

Din måte å utøve innflytelse på er gjennom å delta i valg, neste runde er i juni. Du kan også foreslå kandidater bland andre kunder som kan bli valgte representanter til Gjensidigestiftelsens generalforsamling. Ur den forsamlingen velges de som skal sitte i styre og andre organ.

Selv er jeg styreleder i Gjensidige Stjørdal brannkasse som har gjensidiges forsikringer i Stjørdal, Malvik og Meråker. Det er en spennende virksomhet som bidrar til gode forsikringsløsninger for kundene, lokal næringsutvikling og støtter opp om frivillige lag og kulturvirksomhet. Nok selvskryt nå. Men det er artig å være en del av en kundestyrt virksomhet.

Hva mener du?