onsdag 13. januar 2010

Goda råd är gratis

Vi satt vid en släktmiddag med folk från 14 till 85 år och började diskutera goda livsråd. Så skulle vi pröva att samla två var från alla de ca 15 som satt där. Kriteriet var att de kunde vara mindre viktiga, men alla råd skulle vara seriösa.Men vi blev naturligtvis aldrig färdiga. Här kommer ändå några av de livsråd som man valde att dela med sig.

1. Man klarar mer än vad man tror, bara man väljer att göra sådan man tycker är roligt.

2. När det gäller tvättning av olikfärgade kläder, var försiktig. Var speciellt försiktig med blåa och röda kläder och tro aldrig att ett plagg har slutat färga av sig. Om du är osäker, chansa inte.

3. Om man har ont i gommen vid förkylning så skall man smörja in gommen med tandkräm.

4. Utnyttja din styrka och träna på dina svaga sidor.

5. Ljuvligt färskt bröd till frukosten får du om du gör degen på kvällen och formar till brödbullar direkt. Låt jäsa svalt hela natten, helst färdiga direkt på plåten. Sätt inn dem direkt i kall ugn och slå på 250 grader. Ta ut när de har fått rätt färg.

6. Försök hela tiden göra så lite skada som möjligt på världen och människorna runt omkring dig!

7. Fällhugg med motorsåg! Kvista stammen till midjehöjd. Såga ett skär vågrätt in i stammen nära markytan. Skäret skall gå in ca 1/5 av trädets diameter. Såga sedan ett skär snett uppifrån (ca 2-3 dm upp), på samma stamsida så att det möter det vågräta skärets slut. Vinkeln på skäret bör ligga på ca 70 grader.
Sedan är det bara att såga ner trädet. Såga vågrätt från motstående stamsida mot det första skäret. Når sågen kommit så långt in i stammen att du får plats med en kil eller ett brytjärn bakom sätter du in detta. Såga sedan till någon centimeter är kvar mellan de båda vågräta skären och putt eller bryt ner trädet.

8. Om du nödvändigtvis måste peta näsan så snyt dig direkt efteråt så får du kanske ut ovälkomna baciller / virus.

Har du några livsråd att dela med dig av? Kom ihåg kriterierna om en viss seriösitet.

4 kommentarer:

Iwar Arnstad sa...

Då har jag fått tillsänt följande goda råd. Det är självklart anonymt, men kommer från Klasse :-)

"När du dragit upp gammelgäddan släng den tillbaka i sjön och ta inget kort. Då kan den bli större och större för vart år som går. Både runt middagsbordet och i sjön, såväl jag som gäddan blir lycklig."

Inger sa...

Hallå på deg, og godt nytt år!

Et godt råd jeg fikk en gang:
Om du kommer på jobb og vet at du må spise en frosk, la det være det første du gjør om morgenen. Om du må spise flere frosker, spis den største frosken først.

Det var dagens tekst!

Iwar Arnstad sa...

Gott nytt år på dig!
Jag skall tänka på det om jag känner suget. Har du praktiserat rådet?
(Frosk = groda)

JSMA sa...

Barn mår bra av hundra pussar varje da:)