Heia Libanon!
I det libanesiske valget ble det et ønskeresultat. Som libanesiske Daily Star rapporterer fikk 14. mars-alliansen ca. 70 av de 128 plassene i parlamentet. Hva er det første lederne for disse partiene gjør etter valgseieren? Jo, de maner folk til å feire forsiktig av hensyn til taperne. Meget klokt og hensynsfullt. For selv om det ytterliggående Hizbollah nå taper så er det viktig at det ikke bygges nye konflikter i det krigstrøtte landet.
Det er likevel håpefullt at de aller fleste av de kristne og sunnimuslimene støtter alliansen. Saad Hariri, sønn til den tidligere presidenten som dog i et bombeattentat, kan bli ny statsminister, hvis jeg førstår det riktig.
Libanon er en av de viktige broene mellom øst og vest. Nå gjelder det bare at Israel ikke på ny undergraver de positive kreftene i Midt-østen.
Iran neste
Neste viktige valg blir i Iran 12. juni. Den sittende presidenten Mahmoud Ahmadinejad er Irans svar på George Bush. Han har klart å få fiender over hele verden samtidig som han har kjørt landets økonomi inn i et mørkt hull. Håpet står nå til at Mir-Hossein Mousavi blir valgt. Han var tidligere statsminister og hør til de moderate konstruktive kreftene i Iran.
Det er viktig å tenke på at både Libanon og Iran som demokratier har svakheter og begrensninger, men likevel kommer til å respektere folkets valg.
Piratene inn i Sverige.
Jeg har tidligere skrevet om Piratpartiet her i bloggen under rubrikken Skal snylterideologien få politisk innflytelse? Det fikk de i gårsdagens valg til EU-parlamentet. Det er på mange måter kjedelig. Det eneste positive var vel at de fikk opp valgdeltakelsen. Min kandidat, Håkan Larsson fra Jämtland, ser ut til å ha fått 3. mest personstemmer for centern, hvilket ikke er så dårlig. Men da centern gikk tilbake så er det likevel langt fra et mandat. Personstemmene finner du her.
Strålende er det at Eva Joly som korrumpsjonsbekjemper kom inn for ekologistene i Frankrike.
Blått lys for helsetjenesten vår
for 5 år siden
3 kommentarer:
Hmmm..i Iran er det vel ayatollah Khamenei som i praksis bestemmer hvem som blir ny president, vel? Eller er det bare jeg som er full av fordommer mht. "demokratiet" i Iran?
Det er delvis sant. Alle presidenter må være godkjent av Vekterrådet der halvparten av medlemmene utpekes av Khamenei.
Men de godkjenner ikke bare nikkedokker til de åndelige lederne. I 1989 gikk for eksempel seieren til Ali Akbar Rafsanjani som mullane ikke likte. Han satte fireårsperioden ut. Også i 1997 vant en Khatami som satt i åtte år. Problemet er at de gode kreftene ikke får gjennomslag for sine reformer.
Nå er det bare å håpe på at Ahmadinejad blir stemt vekk fra presidentposten før han rekker å finne på mer galskap.
För övrigt har nu den kämpande jämten, Håkan Larsson, avancerat och blev klart tvåa bland centerns kandidater. Han har fått många personröster. Kul det, men synd at det inte hjälper eftersom de fick ett mandat för lite.
Legg inn en kommentar