tirsdag 1. desember 2009

Riksadvokaten og Gandhi

På jobben min i dag hadde vi besøk av riksadvokat (riksåklagare på svenska) Tor Aksel Busch. Det ble en trestegsrakett med stigning i programmet.

Først var det ok å høre ham forklare påtalemyndighetens rolle.

Mer interessant ble det når han la ut om hvordan han ser på kriminalitetsbildet. Han mener det arbeides for lite med narkotikakriminalitet per tiden fordi det er blitt så vanlig og narkotikan i alle sine former mye sterkere enn bare for ti år siden.

Till sist tok det uventet vendning når han la ut om dagens samfunn med bred pensel. Fremst var det materialismen som ble hengt ut. Viktige ting som mat bruker vi nesten ingen penger, mens vi bruker utrolig mye på våre hus og det vi fyller dem med. Han var sikker på at bare klesimporten fører med seg mer klimautslipp enn hva de klarer å redusere på FN-møtet i København.

Til sist ba han oss fundere over de syv dødssyndene slik Gandhi formulerte dem:

Wealth Without Work

Pleasure Without Conscience

Knowledge Without Character

Commerce (Business) Without Morality (Ethics)

Science Without Humanity

Religion Without Sacrifice

Politics Without Principle

Det må jeg si. Det var ikke hva jeg forventet av Riksadvokaten.

2 kommentarer:

meretheranum sa...

Skulle svært gjerne hørt Busch snakke om dette. Har truffet ham mange ganger, og vet han er mer frittalende enn man skulle tro. For øvrig fikk jeg dårlig samvittighet når jeg leste Gandhis betraktninger... Merethe

Iwar Arnstad sa...

Hvem får ikke dårlig samvittighet av slikt. Det finnes ikke så mange Gandhi da. Men noen ganger kan vi jo snu på utsagnet " Fordi vi fortjener det". Jeg tror de fleste av oss fortjener litt dårlig samvittighet, spesielt om det kan gjøre at vi forandrer oss no. Eller?