Efter den förra stora bankkrisen, runt 1990, skulle jag starta ett aktiebolag och hade behov för lån. Det var inte enkelt.
Bankerna hade bränt sig på att de hade gitt lån med för dålig säkerhet och ville inte låna ut ens till vad vi menade var en bra affärsidé. Vi frågade den efter den andra och fick vara glada om de var så snälla att vi fick presentera planerna. De flesta ville inte titta på det. Det såg helt kört ut. Tills vi kom til Handelsbanken. De hade varit försiktigare i sin utlånspolitik. Där var inga större problem att få lån.
De flesta banker, i Sverige och i Norge, hade tittat på volym och kortsiktig vinst utan att ta hänsyn till riskerna. Det fanns helt enkelt ingen säkerhet för lånen.
Så går det några år. Några banker ser den växande marknad som ligger där och släpper på kraven. Shit! tänker de andra och ser att de förlorar marknadsandelar. "Det är bäst att hänga på". Hela vägen ges bonus för volymväxt. Så var vi i gång igen och nu är vi tillbaka till start.
Men Handelsbanken ser ut att hålla på sina krav. De går fortfarande bra och kommer inte att behöva några stödpaket, som Dagens Industri rapporterar. Hurra för en gammal tråkig, konservativ bank! Och i dag har de överraskat börsen med ett bra resultat.
Stödpaketens er enormt stora. Det svenska motsvarar enligt SvD till exempel köpet av en Volvo V70 till nästan varenda invånare.
I Norge är den mindre, ca 350 miljarder NOK, men det är ju enorma pengar det också.
Vad blir de långsiktiga konsekvenserna? Det jag är rädd för är att i det långa loppet så blir risken för bankerna så liten att de också nästa gång kommer att gripa varje anledning att ge lån och lägga fram feta kvartalsresultat. Stödpaketen måste utformas så att det svider ordentligt. Stödpaketen måste gynna Handelsbanken och missgynna alla de som inte har fixat de elementära kvalitetskontrollerna.
En annan fråga är hur länder kan samarbeta? Euro är det säkert många som svarar nu. Norges riksbankschef pekar på ett nordiskt samarbete. I Europaportalen lanseras också förslag om en svensk-norsk valutaunion.
PoliTickr
for ett år siden
1 kommentar:
Hei Iwar, fin blogg!
Det er klart at for gode redningspakker kan gjøre tilværelsen for risikofri for bankene, slik at de i for stor grad stimulerer til en økonomisk og miljømessig lite bærekraftig utvikling. ”Krise” er ikke det rette ordet for det som skjer for tiden. Jorden har godt av at vi bremser litt ned.
Legg inn en kommentar