Flere norske meningsmålinger (opinionsundersökning för dig som är svensk) i dag viser at støtten til Framskrittspartiet går ned. Herlig! Sjekk Aftenpostens. Sjekk Vårt lands.
Det er jo kanskje ikke så rart at en del i disse dager snur ryggen til de som i lange tider har ønsket å strø penger rundt seg. Ingen kostnadsrammer for sykehusene, høyere pensjoner, mer til skole, utrolig mye mer til vei, men ingen bompenger, skal kombineres med meget lavere skatter. Løsningen er å bruke mer oljepenger, hvilket i tider av økonomisk press bare vil lede til økt inflasjon. Sprutes det inn mer penger i en presset marked vil priser og lønner øke tilsvarende.
Det merkelige er jo at a) så mange har vist dem støtte og b) så mange fortsatt gjør det.
Interessant blir det også å se hva som skjer i Storbritannia. Etter at Blair gikk av var Gordon Brown meget populær i noen måneder. Så utlyste at han ikke valg og ble betraktet som feig. Plutselig var alt han gjorde galt. De konservative fikk stadig sterkere støtte, mens Labour sank som en stein. På vei mot en kraftig valgforlust ville mange, mange i Labour kaste Brown. Det var så vidt han klarte seg uten motkandidat på landsmøtet nylig.
Men så kom finanskrisen og mens USA og EUs valutaunionsland nølte på hva de skulle gjøre viste Brown og Storbritannia lederskap. De tok de grep som andre land kopierte. Brown er i mange kretser blitt en helt for dette. Men ikke overalt. Opposisjonslederen Cameron sier at
Brown har mislykkets totalt.
En meningsmåling i dag viser dog at britenes tillit til regjeringens økonomiske politikk er betydelig sterkere enn tron på Cameron & co.
Nå blir det interessant å følge om ikke Brown blir en Comeback Kid. At krisen var det som skulle til for at han igjen skulle bli poppis. Det tror faktisk jeg.
Til sist vil jeg bare vise til en kanonbra artikkel av Geir Lundestad i Aftenposten tidligere i uken. En kort og lettlest sak som beskriver de siste 50 års verdensøkonomi. Hvordan den sovjetiske modell kollapset, den japanske sluttet å fungere og den nordiske ble sterkt modifisert. Og nå virker heller ikke den amerikanske modellen.
Det finnes ingen ferdige løsninger, ingen slutt på historien. Isteden handler det om kunsten å holde balansen.
Blått lys for helsetjenesten vår
for 5 år siden
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar