Politik är en märklig konst. Alla partier fajtas för att komma i regering. Sedan kommer den opoinionsmässiga nedturen som på beställning. I nästan alla tider har det varit så att partier förlorar i popularitet så fort de hamnar i regeringsposition.
Se på Norge, Sverige och Danmark. I Norge fick det röd-gröna regeringsalternativet (Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstre och Senterpartiet) en klar majoritet vid stortingsvalet 2005. Så gick det inte lång tid för de förlorade försprånget i opinionen.
I Sverige slog alliansen (Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna) knock-out på sossarna. Men efter kort tid var det samma visa. Oppositionen tog in och fick en majoritet i opinionen.
I Danmark var det Venstre, Konservative som med stöd från Dansk Folkeparti fick en majoritet. De är också i underläge.
När vi var små lekte vi herre på täppan. Det gällde att stå på något högt, ett bord, en liten kulle eller en snöhög. Den som stod där var herre på täppan. Alla de andra prövde att riva eller knuffa ner den. Det lyckades alltid för ingen klarade att stå emot alla de andras knuffande. Så var det dags för nästa person att vara herre en kort stund, innan den blev nedriven.
Ändå är alla inntresserade av att komma i position, och det är ju så politiken skall fungera. Men så kommer det något som kan förändra opinionen. Ofta har det varit en yttre fiende som en kris. Till exempel en finanskris.
I Norge, Sverige och Danmark håller regeringen på att gå fram i opinionen. I helgen har det kommit undersökelser i alla tre land.
I Norge går äntligen Framstegspartiet ner i opinionen flera månader i rad. Frp har mistet 240.000 velgere siden september, mens Ap øker sin oppslutning, viser en meningsmåling utført for Aftenposten. Nu prövar de med en annonskampanj från stortingsgruppen att kombinera trovärdighet med att sätta sprätt på de pengar de har kvar på årets budget för att driva stortingsarbete. Det sista är inte belagt fakta, men något jag misstänker.
I Sverige håller regeringen på att gå i fatt oppositionen i SIFO-barometern.
Även om Venstre har stoppat väljarflykten i Danmark så har oppositionen flertall, rapporterar Politikken.
Blått lys for helsetjenesten vår
for 5 år siden
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar