mandag 5. januar 2009

En fredlig løsning i Midt-Østen

Hvordan ser en fredlig løsning i Midt-Østen ut? Det burde være det viktigste spørsmålet for de involverte landens regjeringar. Ikke minst burde Israel ha det som sin viktigste strategi hvis de ønsker en fredlig løsning. Vi er stadig flere som begynner å tvile på om de egentlig ønsker det.

Gang etter gang opptrer de på en måte som gjør at de får alle andre imot seg. Nå er det verst på Gaza der israelsk militær breder ut seg. Les bra artikkel i Dagens Nyheter. Hvis den informasjonen som når oss er riktig med at alle typer av forsyninger strypes så er det ikke rart om det blir opprør. Jo mere Israel opptrer slik - jo sterkere blir motstanden og jo flere fundamentalister kan slike grupper verve.

Hamas er ingen hyggelig gjeng. At de skyter raketter mot sivile israeler er avskyelig. Måten de indoktrinerer barn på er forferdelig. En Mikke Mus-kopi brukes på barne-TV for å få barn til å hate israel. Og Løvenes konge er også blitt brukt i slik politisk propaganda mot barn.

Men Hamas er folkevalgt. Hvis Israel, USA og andre hadde anerkjent deres regjering hadde de tvinget Hamas til å ta ansvar. Jeg tror ikke det hadde gått lang tid før mer moderate krafter hadde fått sterkere støtte. Og omverden hadde vist at demokrati ikke bare er ønskelig når de er vestligt orienterte.

For noen år siden klarte Israel å få Libanons folk imot seg, naturlig nok, da de bombet sønder en positiv og fredlig utvikling i landet.

Israel klarer gang etter gang å gjøre det umulig å støtte dem. Det ser ut til at de dyrker den lite hyggelige filosofien om at de representerer et utvalgt folk som er viktigere enn alle andre. Det er de ikke. Men et israelskt barn er verdt like mye som et palestinskt. Ikke mer, ikke mindre.

Ingen kommentarer: