tirsdag 31. mars 2009

Hybris som medisinsk tilstand for noen politiske ledere

Den tidligere lederen for Sosialdemokratiske partiet i Storbrittania, David Owen, har skrevet en artikkel i et medisinsk tidskrift om hybris i politikken.

I følge The Guardian skriver han om hvordan hybris-syndromet er en stor risiko for de som har makt. Han beskriver hvordan en del ledere fra Chamberlain via Thatcher til Blair har hatt det. Han viser til at han selv hadde tendenser, men at hans fru begrenset den.

Han mener at det er en medisinsk tilstand som kan oppstå etter lite søvn, ekstraordinær stress og en spesiell isolasjon fra vanlig folk. En dag tror han at forskere kan komme til å finne forandringer i hjernen ut fra dette.

Owen, som selv er lege, peker for eksempel på når syndromet rammet Thatcher og Blair.

Hmmm. Hypokondriker begynner jo som regel å kjenne igjen at de har en sykdom så fort de hør tales om den. Selv har jeg hoppet av alle karrierekaruseller, og p.t. er jeg ikke hypokondriker, men jeg ser ikke bort i fra at jeg hadde hatt anlegg.

Men man kan jo tenke sitt også om noen norske og svenske politikere gjennom tiden. Det finnes i hvert fall en del som forandret personlighet. Har du noen kandidater du vil nominere?

Symptomen som beskrives er(min amatøroversettelse):
  • En narsisistisk tilnærmning til å se verden primært som en arena for å utøve makt og søke ære.
  • En uproporsjonell uro over image og hvordan en framstår.
  • Kongefasoner
  • En overdriven tillit til egne besluttninger og motvilje mot råd
  • Overdriven selvtillit, grensende til allmaktsfølelse, omnipotens
  • En tro på at man er ansvarlig kun overfor historien eller Gud.
  • Manglende kontakt med virkeligheten, ofte sammen med voksende isolasjon.
  • Rastløshet, hensynsløshet og impulsiv.

2 kommentarer:

Inger sa...

Spørsmålet er vel hva som kom først - høna eller egget? Kan man som toppolitiker utvikle en slik tilstand, eller søker man til slike verv nettopp på grunn av at man har en slik personlighet?
Symptomene er vel ellers ganske sammenfallende med definisjonen på en psykopat? Bare legg til hensynsløshet og manglende empati - så er vi der!

Iwar sa...

Det kan en lure på. Men jeg tror at de fleste som starter med politisk aktivitet gjør det av pur interesse og få ser for seg en karriere. Jeg tror, som David Owen, at det er noe som utvikles som en følge av det politiske arbeidet. Og selvfølgelig er folk i varierende grad motstandskraftige mot hybris.

Kul at du er inne å diskuterer iblant. Jeg fant ikke din blogg. Hvis du har en så skriv inn adressen.