tirsdag 17. mars 2009

Nyanser debatten om islam!

Det er sørgelig å se hvor unyansert debatten om islam går og egentlig er det en debatt som ikke burde handle om islam.

Arbeiderpartiets partisekretær Martin Kolberg hør til dem som ikke bidrar til å nyansere debatten. Då er faktiskt Torbjørn Jagland betydelig mer fornuftig. Men det er ikke det viktigste.

De som prøver å argumentere mot islam er på feil vei. Islam er en religion som andre og en hejdundrende majoritet av alle muslimer er på de fleste måter oss. Det er i hovedsak hyggelige mennesker, presis som de fleste kristne, de fleste jøder, hinduer og ateister.

Noen henger seg opp i hva noen få fundamentalistiske gærninger gjør i islams navn. Det er et feilspor. Det er like galt som å bekjempe kristendom ut fra hva noen i Knutby gjorde i kristendommens navn. Eller for den saks skyld å bekjempe human-etikere ut fra hva en eller annen ateistisk gærning har funnet på.

Isteden bør vi jobba for demokrati og menneskerettigheter og mot dem som prøver å benytte blant annet religion for å styrke sin egen makt og posisjon. Hvis det er noen som bedriver terror skal det bestraffes, uavhengig av om grunnen er politikk, religion eller gjerrighet. Radikal islam har nesten ingen støtte hos folket.

Bidra til å få fram nyansene isteden for å lage svart-hvite forskjeller, men blunde ikke for realitetene. For mindre enn en måned siden var jeg i Egypt og møtte reflekterte og åpne mennesker. De religiøst interesserte kan jo merke seg at fem prosent av innbyggerne er kristne. De levde side ved side med sine islamske naboer og var gode venner.

I Pakistan er det turbulens rundt Høysterett. En nyans der er at en av de nye høyesterettsdommerne er en kristen. I seg synes jeg ikke det er noe viktig, men foreløpig har vi ingen muslimer som høyesterettsdommere i Norge. Vi har faktisk ingen praktiserende muslimer som dommere i det hele tatt, bare dommerfullmektiger. Er det samme land som er i ferd med å snik-islamiseres?

De muslimer jeg har møtt, i Pakistan, i Libanon og i Egypt er utrolig åpne og vennlige. Jeg tror ikke de er bedre mennesker enn oss, men de er heller ikke dårligere. Noen av dem sleper på noen gamle kulturer og tradisjoner som er lite hyggelige. De fleste av de vi i vest mener er mindre hyggelige har med forholdet mellom kvinne og mann å gjøre.

Jeg liker ikke flerkoneri og det er også forbudt hos oss, og faktiskt også i et muslimskt land som Tunisia. I Egypt pågår en debatt om det samme. Støtt opp om disse krefter isteden for å motarbeide islam. Det er også andre ting som gjennomføres i islams navn som jeg ikke liker. Men var ikke redd for islam. Det vore like dumt som å være redd for kristendom eller human-etikk. Sausa ikke sammen ting du misliker med islam. Argumenter mot sakene du misliker isteden.

Støtt opp om demokrati og menneskerettigheter isteden, eller hva mener du?

5 kommentarer:

JSMA sa...

Bra inlägg. Själv tycker jag dock att det ska vara upp till var och en hur många eller få man vill vara gift med eller leva ihop med.

Iwar Arnstad sa...

En intressant åsikt. Tror du att de tre kvinnor som har gift sig med samme man har valt det utan yttre press eller tvång? Tveksamt.

Varfør ær det inga kvinnor som har månggifte? Jag tror att månggifte beror på att män har tagit sig makt.

Før min del får personer gärna vara førälskade eller leva ihop eller især med många. Och om de tycker att det funkar før alla parter kan de gärna ha ett par førhållande på sidan. Men jag tror inte att äktenskapsformen passar bæst før det.

Om äktenskap är digg är ju en annan diskussion. Alla kulturer har ju någon form av äktenskapsritualer.

Jag är glad før varje land som avskaffar månggifte før att det vill vara ett led i økad frihet før många människor.

JSMA sa...

Jag förstår dina invändningar, inte första gången de framförs. De problem du tar upp är högst påtagliga. Liksom att det finns problem med homosexuella relationer t ex ökad smittspridning av HIV. Det finns problem med skilsmässor - inte minst för barnen. Det finns problem med otrohet.

Vi har ändå valt att inte förbjuda vare sig homosexuella relationer, skilsmässor eller otrohet. Istället har nu Sverige tagit ett stort steg och gjort det möjligt för personer av samma kön att gifta sig.

Bra tycker jag. Men tresamheten är fortfarande för farlig för att legalisera...

Antagligen är jag alldeles för vrålliberal för min samtid.

JSMA sa...

Och även när vi har olika åsikter som stimulerar tankarna och diskussionen: We can work it out!

Iwar Arnstad sa...

Jodå. Man kan prøva att jämføra denna debatt med andra. Men jag menar att det är oceaners skillnader mellan de saker du tar upp. Månggifte är något helt annat än homosexuellas rättigheter eller frågan om i vilken grad vänsterprassel, eller høgljutt partnergodkänt prassel, är ok.

Før min del får folk vänsterprassla så mycket de vill så länge de inte skadar varandra eller andra.

När det gäller homosexuellas rätt att gifta sig så var jag ensam om att kämpa (jag tror ingen annan var med på reservationen) i Centerns partistyrelse på slutet av 1980-talet.

Månggifte menar jag är ett resultat av att män i några kulturer har klarat att pressa till sig privelegier även när det går ut øver andra människors frihet.