lørdag 22. november 2008

En riktig højdare

Jeg er avhengig av aviser og leser mye. Men ofte kommer den beste artikkelen på lørdager og den er skrevet av den samme personen. Sven Egil Omdal har sin faste spalte, Medieblikk, i Stavanger Aftenblad og Adresseavisen. Han er en av de få som aktivt utøver mediekritikk og han gjør det på en fantastisk måte. Kritikken er sylvass samtidig som han er morsom. Mannen er et unikum i norsk presse.

Nå har han slått til med en ny strålende leveranse. Med tittelen "Ingen forutså den svarte svanen" raljerer han både med næringslivsjournalister og de så kalte eksperter de bruker.

"Saera Khan ble ikke renominert til Stortinget, men trenger ikke gå arbeidsløs av den grunn. Hennes kompetanse er det god bruk for i næringslivsredaksjonene. Der ringer de daglig til spåkoner av begge kjønn. Går boligprisene opp eller ned? - Skal oljeprisen til himmels eller til bunns? Vi ringer en klarsynt, kaller ham ekspert, og lager et oppslag til i morgen: Boligsjokk!, Oljeboom!"

Så har han sjekket videre hva en an oljeekspert, Jarand Rystad, har sagt om oljeprisen i løpet av et halvår. Det er utrolig. 21. mai sa han at oljeprisen kunne bli 260 dollar per fat. 6. oktober sa han at nedturen ville stoppe på 60 dollar og i går var prisen 49 dollar per fat. Det er ille nok. Men enda verre er at han sist onsdag sa til Stavanger Aftenblad at de hele tiden har spått et fall i oljeprisen i 2008.

Så kjør han videre med andre så kalte eksperter og ikke minst de journalister som lar seg bruke av eksperter som ofte har en gevinst i å snakke opp priser. Hvor mange ganger har du for eksempel ikke sett boligmeglere brukes for å snakke opp prisene på eiendom?

Les den og nyt.

Ingen kommentarer: