onsdag 26. november 2008

Krise overalt

Vi har en finanskrise og den får store følger. Men jeg synes det er kriser hvor jeg ser meg om.

I Trondheim er det anleggskrise skriver Adresseavisen. Og de skriver det ikke bare en gang, men hver dag i en artikkelserie. Det er helt fint at de setter søkelyset på behovet for flere idrettsanlegg, men hvis det er krise så lurer jeg på hva ordet betyr.

Eller katastrofe, som det er for at det ikke finnes et eller annet hoppanlegg på Heimdal. Denne gang er det dog ikke Adressa selv, men en idrettssjef som sier det til avisen.

Det er også krise i energiforsyningen, ikke minst i Midt-Norge. Det har vi forstått etter mange års kampanje, selv om det ikke ser ut til at noen reduserer strømforbruket sitt av den grunn. Og visst er det slik at energiforbruket har gått sterkt oppover og at industrianleggene på Nordmøre har økt behovene. Men det har vært ekstrem høykonjunktur i mange år. Spør igjen nå og jeg tror det vil være store marginer på grunn av finanskrisens følger.

Vi sløser milliarder på strøm i følge Norsk Varmepumpeforening. Norske husholdninger og bedrifter ville ha spart 22,8 milliarder kroner hvis veksten i elforbruket i Norge hadde vært like lav som i Danmark.

– I stedet for å bidra til strømsparing har norske politikere vært mest opptatt av hvordan de skal klare å dekke veksten i elforbruket, sier Bård Baardsen, daglig leder i Norsk Varmepumpeforening til Dagsavisen.

Noen hevder at vi må bruke så mye strøm for at det er så kaldt i Norge. Det er ikke sant. Den delstat i U.S.A. som bruker mest strøm er Texas, hovedsaklig på grunn av behovet for aircondition.

Det finnes mye å ta fatt i, men få tar skrittet. Det blir vel krise allerede hvis noen kose-lys må slukkes.

Ingen kommentarer: