onsdag 19. november 2008

City vinner i alla fall något

Jag har hållt med Manchester City i snart 40 år! Det har inte varit så många triumfer att fira. Visserligen jublas det lite extra varje gång de slår United, och det är ju faktiskt ganska ofta. Stort sett har de varit besvikelser. Så också i år och dessutom är de nu med och pressar upp galenskapen i internationell fotboll. Mer om det längre ner.

Vi som håller med City gör det inte för att fira titlar. Då hade vi valt en annan klubb för länge sedan. Det är något annat, en speciell känsla och mycket självironi.

En av mina favorithistorier är när City på 90-talet hade ramlat ner flera steg i seriesystemet och spelade i den tredje högsta serien. De hade fortsatt mycket folk på matcherna, men när de hade förlorat mot ett uselt gäng som Bury var det en som fick nog. Direkt efter matchen gick han ner och ställde sig framför lagledarbänken. Han tog upp sitt säsongkort och rev det sakta i bitar. Tydligare kunde inte hans besvikelse komma fram.

Några dagar senare fick han ett brev i posten. Det sønderrivna kortet var ihoptejpat. Med det låg ett meddelande från klubben: "There's no reason you shouldn't suffer as much as we do."

Det var bara att ta på sig den ljusblå tröjan och sjunga Blue moon nästa match också...

Men City uppnår faktiskt goda resultat också - utanför banan. I går spydde jag galla över galor. En som inte är så illa är North West Football Awards. Inte bara för att City blev firade, men anledningen till det. De fick nämligen pris för sitt sociala arbete. Englands största kvalitetstidning, Daily Telegraph, skriver om hur fler klubbar borde ta efter Citys modell. Där kan du se bild på hur den brasilianska stjärnan Elano lär ungar från de fattigare delarna av Manchester hur man gör en bra smoothie. Svennis brukade delta på teaparties. Det arrangeras fotboll för ungdomsgäng för att hålla de från gatan, o.s.v. City of Manchester Stadium används för sådana aktiviteter varje dag, hela året.

Förut i höst har de blivit hedrade för bästa Kickz progamme. Ett stiligt projekt som drivs i U.K.

Idrottsklubbar kan nå resultat också utanför banan. Nu väntar vi på att det skall smitta av sig också på lagets fotbollsresultat.

För övrigt är det pinsamt att klubbens ägare ser för sig att köpa alla de bästa spelarna i världen till laget. De har en av de bästa ungdomsverksamheterna i Europa med en massa goda spelare i Akademien och også på A-laget. Men Abu Dhabi-gänget som äger klubben skall i januari köpa allt som går att få för pengar säger de. Tråkigt. Finanskrisen kunde ju annars bidragit till att gäcka ner beloppen i internationell fotboll från dagens vansinniga nivå.

Ingen kommentarer: